Off page SEO optimizacija Vašeg sajta

 

Off page optimizacija su radovi koje je neophodno obaviti a rade se van Vašeg sajta. Ovi radovi za cilj imaju bolje pozicioniranje Vašeg sajta u google-ovim rezultatima pretrage. Prosto rečeno Off page optimizacija je linkovanje ka Vašem sajtu sa drugih kvalitetnih sajtova, društvenih mreža. Off page SEO je dugotrajan proces koji se na kraju uvek isplati.

 

 

Zašto je off page optimizacija važna

 

Zamislimo da je Vaš sajt veoma pametan, dobar, duhovit čovek koji ima samo jednog prijatelja (google). Jedini način da upozna druge prijatelje je da ga ovaj jedan jedini prijatelj preporuči drugim ljudima.

Problem je što Vaš jedini prijatelj (google) kada priča u društvu o nekoj temi preporučuje prijatelje o kojima se najviše priča (sajtovi koji su linkovani sa drugih sajtova), Vas ne spominje (nema Vas u pretragama) pošto Vas niko ne poznaje.

Jednostavno rečeno Google relevantnost nekog sajta i njegovog sadržaja ocenjuje po kvalitetnim linkovima sa drugih sajtova.

 

On page VS Off page optimizacija sajta

 

Često nas pitaju šta je „jače“, šta više utiče na dobru poziciju na internetu, kvalitetan SEO na sajtu (on page) ili linkovi ka sajtu (off page)? Naš odgovor je uvek isti – podjednako su važni i nikako ne mogu jedan bez drugog!

Džaba Vam najbolji sajt na svetu ako nema ni jedan link ka njemu. Sa druge strane ništa Vam ne znači ni 1000 000 linkova ka sajtu ukoliko sajt nije dobar, nepregledan je, nije dostupan, sporo se otvara...

 

On page optimizacija

 

On page, kao što sama reč kaže, se radi na Vašem sajtu i odnosi se na faktore koje unosimo - odredjujemo kada izradjujemo i popunjavamo sajt.

 

Za dobro on page iskustvo potrebno je pri izradi sajta:

  • Izraditi brz sajt
  • Sajt mora biti mobile friendly
  • Navigacija mora biti jednostavna (user friendly)
  • Mora biti postavljen na kvalitetnom serveru

On page otimizacija sadžaja sajta:

  • Dobro osmišljeni URL-ovi stranica
  • Pravilno popunjeni head tagovi (title, description, og tagovi...)
  • Dobro napisani naslovi bez ponavljanja istog naslova (H1, H2, H3...)
  • Optimizovane slike sa pravilno popunjenim ALT i title tagovima
  • ...

Ukoliko imate sajt koji zadovoljava sve gore pomenuto i ima dovoljan broj linkova sa drugih sajtova uspeh ne može izostati.

 

Off page SEO optimizacija

 

Šta je cilj off-page optimizacije?

 

Cilj off page optimizacije je podizanje Vašeg domain rating-a.

Šta je domain rating? Prosto rečeno domain rating je ocena Vašeg sajta od 0-100. Ocena se formira prema broju i kvalitetu linkova koji otvaraju Vaš sajt. Povećanjem Vašeg domain ratinga povećava se šansa da Vaš sajt popravi poziciju na googlu.

 

 

Linkovi ka Vašem sajtu

 

Kada se radi off page strategija za neki sajt u obzir se uzima mnogo parametara koji utiču na broj i kvalitet linkova koje moramo postaviti ka Vašem sajtu.

U zavisnosti od konkurencije ponekad je dovoljno postaviti 3 linka ka vašem sajtu i podići domain rating na 6-7 što je dovoljno da prestignete konkurenciju. U nekim slučajevima je i domain rating od 40 malo da se prestigne konkurencija. Zato pre prihvatanja svakog posla radimo analizu i svaki klijent pre početka radova zna šta može očekivati.

 

 

Reklamni sajtovi

 

KompArt je za svoje klijente izradio reklamne sajtove na koje postavljamo tekstove sa linkovima ka njihovim sajtovima.

Ukoliko ste zainteresovani da se i Vaš sajt nadje na ovim sajtovima kontaktirajte nas.

 

 

Kontakt: