Šta je responsive sajt?

 

Responsive dizajn sajta je kao što sama reč kaže - dizajniranje "prilagodljivih" sajtova. U praksi to znači da se izradjuje jedan sajt koji će "raditi" - ispravno se prikazivati na svim platformama i uređajima.

Nekada su se izradjivala dva sajta za jedan domen - jedan za desctop računare (osnovni) i jedan za mobilne uredjaje sa manjim ekranima. Sada je došlo vreme da je "osnovni" sajt u stvari "mobilni" sajt, za google je važnije da je sajt responsive i da je prikaz na mobilnim uredjajima bez greške.

 

Responsive dizajn sajta

 

Responsive dizajn i SEO optimizacija

 

Od 01.07.2019 google je počeo sa mobile-first indexing što znači da se izgled na mobilnim uredjajima stavlja ispred izgleda na desktop računarima. 

Sve gore rečeno upućuje na to da ukoliko nemate responsive sajt vremenom ćete gubiti dobru poziciju na Google-u.

 

Kako se izradjuje?

 

Responsive web dizajn se odredjuje u CSS fajlovima. Oni nam omogućavaju da prilagodimo prikaz za sve uredjaje. Svim elementima na stranici se dodeljuje kako će izgledati u raznim rezolucijama. Najvažnije u izradi i kasnijem ažuriranju responsive sajtova je da se dimenzije slika, videa i ostalih elemenata izražavaju u procentima a ne u pixelima. Na taj način smanjenjem ekrana elementi se smanjuju procentualno i ne može doći do toga da moramo skrolovati levo-desno kako bi pogledali sliku, video ili tekst.

 

Pri izradi responsive sajta koristi se nekoliko dimenzija koje su primerene veličini uređaja:

- Veliki desktop monitori: min-width 1400px

- Desctop monitori: min-width 1200px

- Desctop monitori: min-width 992px

- Tablet: min-width 768px

- Mobilni telefoni:min-width 480px

 

 

Problemi sa sajtovima koji su namenjeni samo za desktop uređaje

 

Pored već navedenog da google favorizuje responsive sajtove postoje i drugi razlozi (po nama važniji) zašto morate preći na responsivve dizajn sajta. U današnje vreme sve veći broj korisnika (Vaših budućih klijenata) posećuje sajtove sa mobilnih uređaja. Pregledom analitike naših sajtova (preko 40 sajtova) procenat korisnika koji posećuju sajtove sa desktop računara je pao na oko 50%. 

Ne dozvolite da budući klijenti napuštaju Vaš sajt i odu kod konkurencije samo zato što su se iznervirali zumirajući i skrolujući Vaš sajt na mobulnom telefonu. Morate shvatiti (ukoliko već niste) da se na internetu vodi borba za sto bolje rangiranje na google-u i da samo najbolji opstaju i profitiraju. 

 

 

 

 

Kontakt: