SEO optimizacija sajta i Vaša konkurencija

 

Pre početka radova na sajtu i njegovoj SEO optimizaciji veoma je važno (neophodno) proveriti konkurenciju. Bez detaljne provere konkurencije nemoguće je odrediti ni pribliznu cenu optimizacije sajta.

Tek kada se odradi detaljna analiza utvrđuje se koliko je konkurencija jaka i šta sve treba da se odradi kako bi Vaš sajt bio konkurentan i jednog dana se pojavio na prvoj stranici Googla.

 

Ko su Vaši konkurenti na internetu?

Vaši konkurenti su svi sajtovi koji se pojavljuju u rezultatima pretrage kada ukucate željene ključne reči, koje opisuju Vašu ponudu, uslugu...  Za nas, u SEO optimizaciji, su interesantni samo konkurenti na prve dve stranice Googla.

Kada utvrdimo ko su Vaši glavni konkurenti na internetu krećemo sa analizom njihovih sajtova.

 

Konkurencija na internetu SEO rezultati

 

SEO analiza sajtova konkurencije

 

Detaljnim pregledom svakog sajta i njegovih (dobro rangiranih) stranica odredjujemo dalje korake u optimizaciji Vašeg sajta. Kako se mi ne bavimo Vašom delatnošću i skoro sigurno o njoj znamo veoma malo, proverom sajtova konkurencije saznajemo koje ključne reči i pojmovi su važni u Vašem poslu. Zapisujemo te reči i polako gradimo SEO strategiju za Vaš sajt. Pored analize samih sajtova proveravamo i spoljne faktore (External factors) koji utiču na dobru SEO optimizaciju (Popularnost na socijalnim mrežama, backlink provera...)

 

Provera kvaliteta sajtova konkurencije

 

Pored provere seo optimizovanosti konkurentskih sajtova potrebno je proveriti i kvalitet sajtova. Ovo se radi sa ciljem da Vaš sajt bude bolji od konkurencije po svim parametrima, kako u SEO optimizaciji tako i u samoj izradi.

 

Šta proveravamo:

  • Brzinu učitavanja sajtova
  • Optimizovanost za mobilne uređaje (mobile-friendly)
  • Meta tagove (title, meta description, crawlability, language)
  • Kvalitet stranice (sadrzaj, upotreba frame-ova, bold tagovi, ALT tagovi, h1. h2...)
  • Strukturu linkova (internih i externih)
  • Konfiguraciju servera 

 

Zašto se radi analiza konkurencije

 

Analiza sajtova konkurencije se radi sa ciljem da Vam izradimo sajt koji će biti bolje izradjen, bolje optimizovan, brži, tehnički bez greške.... Kada se sve završi rezultati ne mogu izostati. Ponekad je dovoljno napraviti kvalitetan sajt, prijaviti ga na Google i pojaviće se na prvoj stranici, a nekad je potrebno i godinu dana rada na sajtu kako bi se pojavio na prvoj stranici.

 

Na kraju imajte na umu da konkurencija ne miruje. U ovom trenutku oni ulažu novac u SEO optimizaciju i bore se za svoje mesto na internetu. Samo redovnim azuriranjem, praćenjem konkurencije možete opstati. 

 

 

 

Kontakt: