Skoro pa svakodnevno nas zovu klijenti koji imaju sajtove izradjene pomenutim CMS-ovima i pitanje je uvek isto zašto ne radite sajtove u besplatnim CMS-ovima (drupal, wordpress, joomla...).

Odgovor zašto ne radimo sajtove u Joomli, Wordpress-u, Drupalu... je veoma jednostavan: sigurnost, azuriranje, podešavanje sajta kako mi to želimo.

Na početku da razjasnimo jedno, sajtovi izradjeni u besplatnim CMS-ovima ne moraju biti i nisu loši. Šta više mogu biti odlični i baš ono što je Vama potrebno.

 

 

Pa zašto onda naša agencija ne radi takve sajtove???

 

Prvo i osnovno što morate znati - Joomla, Wordpress, Drupal... su open source cms-ovi. Šta to znači - to znači da source (kod) cms-a svako može preuzeti sa intrneta, proučavati ga, menjati ga, TRAŽITI SIGURNOSNE PROPUSTE...

 

Sam kod ovih cms-ova nije problem (ukoliko se redovno ažurira) i retko hakeri kroz njega "ruše" sajtove. Najveći problem su raznorazni plugin-ovi koji se instaliraju (galerije slika, katalozi, prodavnice...)

 

Kako se braniti - radite redovan backup fajlova, baze, update-ujte redovno CMS i sve plugin-ove.

 

Poznati primeri:

Drupal CMS

Hakovan drupal

 

Wordpress CMS

hakovan Wordpress

 


KompArt je registrovana agencija koja stoji iza onog što odradi i realno naplaćuje svoje usluge. Iz gore navedenih razloga ne radimo open source cms-ove.

Kada bi ih radili stvarno ne znam kako bi formirali cenu za ovakav posao.

 

Za postavljanje npr. wordpress sajta je potrebno:

- Upload na server: 10min.

- Instalacija: 5min.

- Instalacija i prilagodjavanje gotovog template-a: 1h

- Popunjavanje sajta: radi klijent kroz admin deo.

 

Koliko naplatiti klijentu za 1.5h posla?? Ajde recimo da ćemo potrošiti i 4h na ovom sajtu i naplatimo "velikih" 100€ i svi sretni i zadovoljni, da li je baš tako???  Ne nije tako, na pocetku texta smo napisali da smo "registrovana agencija koja stoji iza onog što odradi" e pa za takav sajt mi Vam nište ne možemo garantovati. Ne želimo da nas klijent posle 3-4 meseca zove i kaže oborili su mi sajt, i sve to zbog 100€

 

I na kraju ono što treba da znate je da se takvi sajtovi se ne izradjuju već se INSTALIRAJU!!!

Ukoliko želite to možete uraditi i sami, potrebna znanja su: engleski jezik i korišćenje računara.

Kratko uputstvo smo Vam postavili ovde: https://wordpress.org/support/article/how-to-install-wordpress/

 

 

 

Kontakt: