Nažalost veoma često dobijamo pozive i e-mailove u kojima nas ljudi mole za pomoć vezano za spašavanje oborenog (hakovanog) sajta.

 

Poslednji primer je devojka koja nas je nazvala - bukvalno je plakala i nije mogla da priča. Razumeo sam samo: "Upomoć oborili su mi sajt dobiću otkaz šta da radim".  Posle mog smirivanja spustila je slusalicu, malo se smirila i ponovo nazvala. Koliko sam uspeo da razumem oborili su im sajt koji im je bio glavni izvor prihoda a ona je bila odgovorna za izradu azuriranje.... Sajt je odradjen u joomli a nisu redovno pdate-ovali cms.

 

Zaštita sajtova

Ukoliko imate sajt nevažno da li je izradjen u gotovim CMS-ovima (joomla, wordpress, drupal...) ili je izradjen od strane programera za Vaše potrebe MORATE redovno raditi backup baze i fjalova.  To je jedni način da budete sigurni da ćete sajt vratiti posle napada hakera.

 

Istina je da su gotova CMS rešenja mnogo više na meti hakera ali se dešava (mnogo ređe) da hakeri udju "kroz server" i inficiraju sve sajtove koji se na njemu nalaze.

 

I nama se desilo jednom, pre nekih 5-6 godina, da su nam sajtovi bili napadnuti kroz server koji se nalazio u Americi. Šest sajtova naših klijenata je očišćeno i vraćeno na internet u roku od 3h. Naravno momentalno smo prekinuli saradnju sa tom hosting kućom i "preselili" sve sajtove na druge servere.

 

Kontakt: