SEO Optimizacija slika za Google

 

 

 

Optimizovali smo tagove, textove vreme je da se pozabavimo slikama.

Na ovoj stranici ćete pročitati:  kako da koristite polje alt slike, kako da koristite naslov (title) slike.

 

 

SEO optimizacija ALT tag-a (tekstualnog opisa slike)

ALT je skraćenica od "image alternate text" (alternativni tekst slike)

Zašto je to alternativni tekst slike? Ukoliko u svom browseru isključite prikaz slika na mestima gde bi se inače nalazile slike pojave se ALT tekstovi koji opisuju sliku koja bi se inače tu nalazila.

 

SLIKA NA STRANICI:

 

Prokaz slike sa ALT tekstom

 

 

BEZ SLIKE:

Prikaz ALT teksta slike

 

 

ALT tekst slike se može smatrati ključnim rečima u pozadini slike. Mnogi koriste ALT textove da bi ubacili što više ključnih reči u njih - NEMOJTE TO RADITI. U alt tekstu možete koristiti ključne reči ako je on vezan za sadržej na slici. Ipak je svrha ALT teksta da opiše sliku.

 

Image Title - naslov slike

ALT slike nije jedini atribut pomoću kojega možete optimizovati slike, tu je i title (naslov - ime) slike. Ukoliko ga upišete kada korisnik postavi miša na sliku pojaviće se ime slike:

 

Title slike

 

Title slike ne pomaže u optimizaciji i rangiranju Vašeg sajta, slika na googlu ali pomaže Vašim posetiocima da jednostavno shvate sta je na toj slici zašto jetu... Ipak svi mi izradjujemo sajtove za naše posetioce a ne za Google, Yahoo, Bing...

 

 

Unos ALT teksta i naslova slike u admin delu

Sve karakteristike slike: alt textovi, title, dimenzije, razmaci... se unose u administratorskom delu pri postavljanju slika u stranicu:

 

DODAVANJE ALT TEKSTA:

 

ALT-slike-u-admin-delu

 

DODAVANJE NASLOVA SLIKE:

 

title-slike-u-admin-delu